Dziś mistrzowie Naka i Kurihara poprowadzili kolejne treningi w ramach stażu JKA, gromadząc wszystkich którzy pragną doskonalić swoje umiejętności pod okiem wybitnych instruktorów.
Liczba uczestników była imponująca. Sala treningowa wypełniła się po brzegi. Atmosfera była pełna energii, a uczestnicy ćwiczyli z ogromnym zaangażowaniem.
Dzisiejsze treningi udowodniły mistrzowski poziom szkoleniowy prowadzących. Stanowiły bowiem konsekwentną kontynuację założonego planu metodycznego, którego istotą jest skupienie się na istotnych niuansach, które odróżniają technikę mistrzowską od powszechnie wykonywanej.
W czasie treningu kluczowe były elementy takie jak dynamika, czas, synchronizacja ruchów z oddechem – wszystkie te aspekty muszą być precyzyjnie dopracowane, aby osiągnąć mistrzowski poziom. Metodyka nauczania opierała się na analizie i doskonaleniu podstawowych elementów takich jak dachi (pozycje) i zuki (uderzenia).
W obu grupach nacisk położono na prawidłową pracę bioder oraz synchronizację ruchów rąk i nóg. Istotnym elementem było również przesuwanie środka ciężkości w różnych pozycjach, co miało na celu zdobywanie i rozwijanie koordynacji. Uczestnicy pracowali nad nią, dynamicznie wykonując techniki ze zmianą pozycji.
Mistrz Kurihara szczególną uwagę poświęcił technikom kopnięć w pozycjach oraz doskonaleniu form kata, co spotkało się z dużym zainteresowaniem ze strony ćwiczących.
Warto podkreślić, że staż miał charakter międzynarodowy – obok polskich zawodników na sali trenowali przedstawiciele Litwy, Białorusi, Ukrainy, Niemiec, Czech, Anglii, Francji, Izraela, Stanów Zjednoczonych, Szwajcarii oraz Ameryki Łacińskiej.
Po niezwykle intensywnym dniu mistrzowie udali się na uroczystą kolację, która była okazją do podsumowania dnia i chwilą wytchnienia przed jutrzejszymi zajęciami.
Na wszystkich uczestnikach dzisiejszych zajęć niezwykłe wrażenie wywarła atmosfera panująca na sali i liczba ćwiczących.
Rangę wydarzenia podniosła obecność telewizji PTV.
Naka sensei udzielił wywiadu, który będzie można obejrzeć w przyszłym tygodniu.